» Prima pagina    |     Articole    |     Transport si livrare    |     Privacy notice    |     Conditii de utilizare    |     Contact   
4 June 2020  

Alta metoda de confectionare a pomilor

Necesar:

- 1/2 m lita de cupru(de la un prelungitor pentru aparate electrice), obtinuta prin inlaturarea izolatiei de plastic.
- Poxipol,sau chit, sau ghips, sau ceva similar.
- Vopsea gri, neagra, sau maro
- Lac mat la doza de spray
- Verdeturi (uscate) pentru aromat salate, sau tarhon (uscate si maruntite)

Procedura de lucru:

Se indoaie in doua, apoi in patru firele de cupru.
Se taie la capete, se rasuceste jos si la mijloc, pentru a obtine trunchiul, se mai matiseaza trunchiul din loc in loc cu cate un fir de lita, pentru a-l rigidiza, si apoi se trece la ramuri.
Se imparte manunchiul in cate ramuri principale se doreste, se rasucesc pe o lungime de 1 - 2 cm, apoi fiecare manunchi rezultat se imparte, se rasuceste, etc.
Trunchiul se “unge” cu Poxipol, ghips, chit, sau orice altceva ce poate fi apoi usor modelat pentru a imita scoarta de copac.
Dupa uscare, se vopseste (aerograf, spray, sau “baie” in vopsea de nuanta dorita).
Poate fi folosit ca atare, pentru diorame de iarna, sau poate fi “imbracat” cu frunze.

Frunzele folosite de mine sunt procurate din comert, profanii le folosesc pentru a da gust mancarii (ce stiu ei?). Sunt verdeturi pentru aromatizat salatele, si frunze de tarhon maruntit.

Procedeul de imbracare consta in lacuirea scheletului, presararea de frunzis, lacuire, presarare, etc., pana cand dimensiunea coronamentului ajunge sa indeplineasca dorinta machetistului.

Lacul folosit de mine pentru asta este lac mat acrylic, Maimeri, spray.
Ideea a licarit in momentul in care am citit un articol legat de tema respectiva in Steel Master, nr. 15/1996, dar acolo se foloseste un alt amestec pentru frunze (ceva sintetic, care nu miroase nici pe departe asa de bine ca si frunzele de tarhon, spun gurile rele)

Arborii rezultati au o inaltime de cca. 15 cm, aceasta fiind legata de lungimea firelor de cupru folosite.

Alta varianta am folosit la pomul din Diorama pe CD, unde trunchiul a fost facut din clei de modelat (Das numele produsului, dar nu l-am mai gasit pe piata), si niste licheni de copac (adunati de prin curtea socrilor, cand taie lemne).
In locul cleiului de modelat, banuiesc ca se poate folosi ghips. In cazul ghipsului, pentru ca acesta sa nu absoarba vopsea, se poate vopsi in prealabil cu un strat de aracet diluat in apa (de la vopsea = vopsi, de la aracet …= aracetii ?!?)

pomi_ronin_1.jpg


Machete.ro © Copyright 2007-2020, Toate drepturile rezervate.