» Prima pagina    |     Articole    |     Transport si livrare    |     Privacy notice    |     Conditii de utilizare    |     Contact   
14 August 2020  

Revell aqua color

Dupa cativa ani de absenta (destul de multi la numar), anul trecut, Revell a reaparut pe piata cu vopselele acrylice, cu si mai concludentul nume de “Aqua color”.

aquacolor02.jpg

Exista un numar de 36 de culori pe patru categorii: lucioase - 8, metalice - 4, semi-mate - 4 si mate 20 printre care si mult cautatul RAL 7024 (tank grey) care are codul 36178. De fapt toate acrylicele de la Revell au un cod din 5 cifre care musai incepe cu 361xx sau 363xx cele semimate.
Spre deosebire de acrilicele de acum 10-12 ani care erau ambalate in sticlute al carui filet se potrivea la aerografele revell, acrylicele astea noi sunt intr-un recipient paralelipipedic de 18ml. Au o eticheta care merge pe trei dintre cele patru laterale ale recipientului si pe care apare pe langa numele fabricantului, tipul vopselei, faptul ca este pentru constructia de modele, faptul ca se dilueaza cu apa, instructiuni de amestecare si deschidere a recipientului, in imagini si tot in imagini recomandarea ca sa se lase un interval de o ora intre 2 aplicari si ca pensula poate fi spalata cu apa.

aquacolor03.jpg

Recipientul este oarecum mai ergonomic decat cel vechi, dar gandit cu siguranta pentru utilizarea la vopsit cu pensula.
Odata desfacut capacul devine un mic recipient in care se poate dilua vopseaua sau chiar amesteca cu alte vopsele pentru a obtine nuante in cantitati mai mici. Capacul poate fi lasat independent sau poate fi fixat de recipientul cu vopsea.

aquacolor04.jpg

Acum, aceste vopsele se gasesc si la noi pe piata in Bucuresti fiind usor de procurat de la www.machete.ro, http://www.machete.ro/index.php/cPath/8_22_40

Pentru testare am luat:
- trei vopsele (36115, 36136 si 36156),

aquacolor05.jpg

- o pensula Revell nr.3,

aquacolor06.jpg

- o sticluta de alcool izopropilic,

aquacolor07.jpg

- o sticluta cu apa,
- cateva figurine din plastic de galeata (PVC) de la Revell si Italeri
- o bucata de ABS.

Am inceput prin a degresa materialul didactic (ABS-ul si PVC-urile) cu apa cu detergent si inainte de vopsirea propriuzisa cu alcool izoropilic.
Fiind vorba de vopsea pe baza de apa, suprafata de vopsit trebuie sa fie curata si fara nici cea mai mica urma de grasime.

Am incercat prima data, din pura curiozitate sa vad daca vopseaua se dilueaza cu alcool izopropilic si am constatat ca se dilueaza, dar se intinde prost asa ca am mers pe mana fabricantului si am folosit aqua chioris direct de la robinet asa cum faceam si pe vremuri. Rezultatul a fost cel asteptat, vopseaua diluandu-se fara sa se separe si amestecandu-se super ok cu apa.

Am inceput testarea pe o bucata de ABS si pe o sticluta din PVC. Aplicarea vopselei am facut-o cu o pensula Revell nr.3

aquacolor08-1.jpg
aquacolor08.jpg

Dupa o ora am revenit asupra celor trei culori de sus si pe culorile de pe sticluta.

aquacolor09-1.jpgaquacolor09-2.jpg

Fabricantul spune ca dupa 2-3 ore vopseaua este uscata asa ca dupa 4 ore am incercat sa indepartez vopseaua fara mijloace mecanice.
Am reusit cu oarece greutate sa indepartez vopseaua folosidu-ma de unghie, dar numai de pe recipientul din PVC.

aquacolor10.jpg

Mi-a placut faptul ca vopseaua nu s-a luat prea usor de pe recipientul din PVC asa ca am extins testul.

aquacolor11.jpg

Primul strat aplicat pe sa:

aquacolor12.jpg

Al doilea strat s-a aplicat dupa o ora:

aquacolor13.jpg

Vopseaua sta excelent, dar calul este dintr-un set Revell si pe asta stiam deja ca vopseaua sta foarte bine mai ales ca incercasem deja pe el vopseaua acrylica de la Italian (fondul plastic).
Acest lucru m-a determinat sa extind testul asupra unei figurine de la Italeri.
Dupa primele doua straturi si uscarea acestora am inceput sa frec figurina intre degete ca si cum as manipula figurina pentru o alta vopsire. Vopseaua nu s-a luat pana nu m-am folosit din nou de unghie.

aquacolor14.jpg

Dupa fiecare vopsire am spalat pensula in recipientul cu apa si am sters-o cu o carpa (ca pe vremuri la scoala cand foloseam acuarele).
Revell zice ca daca totusi uiti sa speli pensula si vopseaua se usuca, are la sticluta de 100ml ceva conceput special pentru astfel de situatii : \”Aqua color clean\”

aquacolor15.jpg

Pana la urma si impins mai departe de curiozitate, am facut teste si cu aerograful.
Pentru asta am apelat in primul rand la batranul rusnac.

aquacolor16.jpg

M-am gandit sa fac chiar o comparatie intre cei cativa fabricanti pe care ii folosesc ca sa-mi dau seama cam pe unde se afla vopselele acrylice de la Revell in comparatie cu cele cu care am lucrat pana acum. Am ales negrul de la Italian, XF-54 (dark sea grey) de la Tamiya, 16-96 (olive drab) de la Badger si (316)15 (yellow) de la Revell.

aquacolor17.jpg

Am inceput pregatire vopselelor pentru aerograf (diluare) si am pregatit (degresat) o placa de ABS pentru primele teste.
M-am gandit sa dau maxim trei straturi de vopsea asa ca in partea de sus este un singur strat de vopsea, la mijloc sunt doua straturi de vopsea si in partea de jos sunt trei straturi de vopsea.

aquacolor18.jpg

Prima data am diluat vopseaua cu apa, dar mi-a facut necazuri inca de la inceput infundandu-mi constant si rapid duza de 0,5 a aerografului asa ca am diluat vopseaua cu alcool izopropilic din sticluta de mai sus. Cel mai bine s-au comportat Tamiya si Badger si cel mai greu s-a amestecat vopseaua de la Italian. Dupa ce am amestecat foarte bine vopseaua am reusit sa omogenizez multumitor diluantul cu vopselele. Desi alcoolul izopropilic se evapora mai repede decat apa, in cazul de fata, duza aerografului nu s-a mai infundat permitandu-mi sa vopsesc tot ceea ce mi-am propus.
Asa am facut si cateva vopsiri pe doua rame cu piese.

Calul din stanga este de la revell, iar cel din dreapta este de la Italerii, ambii la 1:72. Vopseaua este (316)15 de la Revell iar postamentul este vopsit cu 16-96 de la Badger. Am folosit acelasi “bunic” cu aceiasi duza de 0,5.

aquacolor19.jpg

Acest cal este de la Italeri, tot PVC ca si ceilalti de pana acum si a fost vopsit cu XF-54 de la Tamiya.

aquacolor20.jpg

Am vopsit doi cai si cu vopseaua de la Italian. Cel din stanga este Revell iar cel din dreapta este Italeri.

aquacolor21.jpg

In final am frecat cu degetele mai intai ABS-ul dar nici una din cele patru vopsele n-au vrut sa se stearga. Am facut acelasi lucru cu calutii vopsiti stiind ca acestia fiind din PVC sunt pretentiosi la manipulat vopseaua de pe ei exfoliindu-se. Vopseaua de la Italian n-a tinut spre deosebire de celelalte trei vopsele. Cand am frecat cu unghia, nici acestea n-au mai stat pe figurine.

De fiecare data cand am terminat de vopsit cu o culoare, am spalat imediat aerograful, trecand prima data prin el putin alcool izopropilic dupa care o cantitate mai mare de apa calduta pana apa a iesit curata.
La final, dupa ce am trecut alcool izopropilic prin aerograf, acesta a fost demontat, fiecare piesa a fost spalata cu apa calda si asta imediat cum am terminat de vopsit.
Vopseaua acrylica, fiind o vopsea cu uscare rapida, poate crea probleme aerografului daca acesta nu este curatat imediat dupa vopsire.

Concluzie finala de-a dreptul personala:
Vopselele acrylice de la Revell (Aqua color) au fost in principal concepute pentru a fi date la pensula si diluate cu apa.
Pot fi folosite si la aerograf, diluate cu alcool izopropilic, dar sunt ceva mai slabe decat cele de la Badger (dar sa nu uitam ca astea au fost concepute special pentru aerograf si nu sunt atat de bune la pensula ca cele de la Revell).
Data la aerograf, vopseaua, pare mai buna decat cea de la Tamiya la stratul unu si doi si cu mult mai buna decat vopseaua de la Italian (sa nu uitam totusi ca Italian este vopsea pentru plasticieni si nu pentru machete din plastic).
Revell Aqua Color poate fi combinata cu oricare alta vopsea acrylica care are alt fabricant pentru a obtine alte nuante in functie de necesitati si de ce avem la indemana.
Daca ar fi sa dau nota pentru Revell Aqua Color si luand in considerare cele de mai sus si raportul calitate-pret, nota pe care as da-o ar fi cu usurinta 9,50.

Cristi Marin


Machete.ro © Copyright 2007-2020, Toate drepturile rezervate.