» Prima pagina    |     Articole    |     Transport si livrare    |     Privacy notice    |     Conditii de utilizare    |     Contact   
12 August 2020  

Cavalerie macedoneana sec IV IC

Kit: Cavalerie macedoneana sec IV IC
Producator: Zvezda
Scara: 1:72
Nr. Piese: 17 figurine, 17 cai
Culoare plastic : roz (culoarea epidermei)

macedonian_cavalery_00.jpg

Nota : Corpul de elita al cavaleriei lui Alexandru o forma asa zisa “companion cavalry”, pe care am gasit-o tradusa drept “Camarazii”, termen pe care l-am folosit la randul meu.

Si acest kit, ca si celelate kit-uri Zvezda 1:72, este potrivit pentru “War Games” de aceea se furnizeaza mereu instructiuni referitoare la unitati: atac, miscare, aparare, etc.

macedonian_cavalery_01.jpg

Cavaleria este una dintre cele mai importante arme. In general ea hotaraste victoria unei batalii. O armata, oricat de puternica ar fi, daca este lipsita de cavalerie nu poate realiza contratacuri, neavand mobilitate suficienta. Acest lucru s-a vazut clar in razboaiele armatei romane cu partii. La parti, si in general la persi, cavaleria avea mai mult un rol de hartuire a inamicului. Astfel, se apropiau de romani, aruncau sulitele si/sau trageau sagetile, apoi se retrageau si atacau iar, reusind astfel sa “toace” legiunile lui Crassus. O alta tactica a cavaleriei persane era alergarea in cerc in jurul infanteriei inamicului in timp ce trageau cu sageti asupra ei.

Desi persii au intuit rolul cavaleriei, grecii au fost cei care au perfectionat-o. Pe campul de bataie infanteria grecilor, si in special falanga, erau dispuse pe mijloc si angajau frontal inamicul. Cavaleria, care era dispusa pe flancuri, le proteja sau ataca, incercand sa surprinda flancurile inamicului. Cavaleria usoara ataca si ea infanteria sau apara flancul drept. Aceasta tactica a fost folosita cu maxim succes in timpul lui Alexandru Macedon care stia exact cand si unde sa atace in fruntea Camarazilor, corpul sau de elita.

Formatia preferata in care ataca cavaleria greceasca era un dreptunghi cu latura de 16 oameni si adancime de 8. Cavaleria usoara avea formatii mai mari si mai putin compacte. Scitii aveau o formatie in forma de “V” care fost preluata si de traci si de macedoneni. Cavaleria tesaliana forma un romb (diamant) lucru care ii permitea sa schimbe usor directia, chiar si la viteze mai mari.

De regula cavaleria grea, dispusa pe flancul drept ataca rapid si hotarator aripa stanga a inamicului.

Cavaleria purta un coif beotian, care nu-i obtura deloc vederea, in nici un unghi. Aveau pieptar de bronz si aparatori pentru picioare. Principala arma era o sulita lunga de trei metri.Infanteria usoara avea o sulita mai scurta. Arma secundara era sabia scurta, dreapta sau curba. Nu existau sa si scari.

Kit-ul Zvezda ofera 17 figurine in 9 posturi si 17 cai in 6 posturi. Figura centrala a kit-ului o constituie chiar Alexandru Macedon, figura realizata probabil dupa mozaicul gasit la Pompeii. Camarazii (care fac parte din cavaleria macedoneana) sunt si ei bine realizati.

macedonian_cavalry_11.jpg

La fel si restul cavaleriei macedonene si cavaleria tesaliana.

macedonian_cavalry_21.jpg

In schimb cavaleria greceasca e realizata ca purtand scuturi. Eu nu am gasit asa ceva in cautarile pe Internet, peste tot cavaleria fiind fara scuturi. Oricum asta e o parte secundara, Alexandru nu a avut foarte mare incredere in cavaleria greceasca. Se temea de o tradare dar punea si sub semnul intrebarii motivatia si vitejia lor. Din acest motiv cavaleria greceasca avea doar rol defensiv, de protejare a flancurilor sau de rezerve.

macedonian_cavalry_31.jpg

Kit-ul ofera si arcasi si sulitasi.

macedonian_cavalry_41.jpg

Se observa ca detaliile sunt excelente, calitatea plasticului este mai buna decat la alte kituri de figurine 1:72 (Orion, Hat).

Echipa machete.ro

Dumitrescu Alexandru

macedonian_cavalry_5.jpg

machete.ro


Machete.ro © Copyright 2007-2020, Toate drepturile rezervate.